mala-madzia

mala-madzia

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 47]

Paszteciki Madziowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Paszteciki pasują zarówno do żurku jak i do barszczu naŚwięta!Rewelacyjnie sprawdają się jako szybki obiad a podgrzane jako szybka kolacja;)

Paszteciki Madziowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Paszteciki Madziowe

 

  • Na 20 sztuk:

 

  • Farsz:
  • ok 40 dag pieczarek
  • ok 50 dag pasztetu domowego (może być kupny)
  • 3 duże cebule
  • łyżeczka pieprzu
  • szczypta pieprzu cayenne
  • szczypta soli

 

  • Ponadto:
  • 2 opakowania ciasta francuskiego
  • 1 jajko

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki Madziowe
Cebulę obieramy, drobno kroimy i podsmażamy na patelni. Pieczarki obieramy i kroimy na bardzo bardzo drobno (można nawet zetrzeć na tarce! - ja zmiksowałam). Smażymy na patelni z odrobiną soli by szybciej woda z nich odparowała. Mieszamy w misce z cebulką bardzo dokładnie. Pasztet rozdrabniamy widelcem i mieszamy na w miarę możliwości jednolitą masę z pieczarkami, cebulą i łyżeczką pieprzu oraz szczyptą pieprzu cayenne. Odstawiamy do lodówki na ok godzinę, by składniki dobrze się zmieszały. Rozwijamy opakowanie ciasta francuskiego dzielimy je na 10 równych kawałków. Na krótszym brzegu jednego kawałka kładziemy dwie łyżeczki farszu i zwijamy. Podobnie przygotowujemy pozostałe paszteciki. Z dwóch opakowań ciasta powinno wyjść ich 20 sztuk. Przygotowane do pieczenia paszteciki wykładamy w odstępach ok 1,5 cm na blachę pokrytą papierem do pieczenia i smarujemy każdy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy ok. 35 min w temp 160 st C.
Paszteciki Madziowe
Przygotowywanie farszu z pieczarek, cebuli i pasztetu:)
Paszteciki Madziowe
Ciasto podzielone na 10 kawałków.
Paszteciki Madziowe
Na brzegu każdego kawałka ciasta kładziemy farsz.
Paszteciki Madziowe
Paszteciki przed pieczeniem ;)