Sposób przygotowania:
Paszteciki - poduszeczki
Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie, przecisnąć przez praskę, wystudzić. Dodać do nich miękkie masło, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, jajko i sezam. Zagnieść ciasto na jednolitą masę. Mięso zemleć razem z cebulą. Na patelni rozgrzać olej i wyłożyć mięso i dusić 15 min. często mieszając. Pod koniec dodać bułkę tartą, sos sojowy i tymianek. Przyprawić solą i pieprzem do smaku. Wystudzić. Ciasto rozwałkować na grubość 4 – 5 mm, pokroić na kwadraty o boku 8 cm . Na każdym kwadracie położyć trochę farszu, złożyć na pół i dokładnie zlepić brzegi. Ułożyć poduszeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować olejem i posypać sezamem. Piec w temperaturze 200 stopni C przez 15 – 20 min. Podawać z surówką lub ogórkiem kiszonym na kolację albo jako dodatek do barszczu czy bulionu. Te paszteciki - poduszeczki można podać na kolację z surówką lub ogórkiem kiszonym albo jako dodatek do barszczu i bulionu.