Rossie

Rossie

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 199]

Paszteciki serowe z kaszą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Kruche paszteciki z ciasta twarogowego, z farszem z kaszy gryczanej i leśnych grzybów smażonych z cebulą.

Paszteciki serowe z kaszą i grzybami Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Paszteciki serowe z kaszą i grzybami

 

  • na ciasto:
  • 2 szklanki mąki pszennej typ 500
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 płaskie łyżki stołowe twarogu półtłustego
  • 2 jaja L
  • łyżka śmietany 18%
  • 3 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki serowe z kaszą i grzybami
Mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia oraz posoloną, przesiekać z twarogiem. Po kolei dodawać jajka,śmietanę i olej, zagniatając ciasto, które po wyrobieniu należy odstawić pod przykryciem na bok, najlepiej w chłodne miejsce. Na rozgrzanym oleju przesmazyć cebulę, dodać ugotowane grzyby (u mnie prawdziwki i podgrzybki), smażyć razem, doprawić tymiankiem. Przełożyć na talerz.na patelnię wlać szklankę bulionu, zagotować, wsypać pół szklanki kaszy. Gotować aż kasza zmięknie, a nadmiar płynu odparuje. Dodać łyżkę masła, grzyby z cebulą z talerzyka, wymieszać, dodać śmietanę, smażyć razem kilka minut. Doprawić solą i pieprzem, oprószyć łyżką mąki i szybko wymieszać.Farsz wystudzić. Z rozwałkowanego ciasta powycinac prostokąty, na środek kłaść farsz, składać najpierw boki, potem końce, formując paszteciki. Blachę natłuścić i wysypać manną, a gotowe paszteciki smarować z wierzchu roztrzepanym żółtkiem, posypywać kminkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 40min.
Paszteciki serowe z kaszą i grzybami
Paszteciki piec w 180st przez 40 minut na środkowej półce w piekarniku nagrzanym w opcji góra-dół.