13sonya

13sonya

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Książka Kucharska: Paszteciki w różnych odsłonach

Paszteciki z burakami i pieczarkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Paszteciki podawać na zimno, bądź na ciepło z czystym barszczem czerwonym.

Paszteciki z burakami i pieczarkami

Składniki:

Paszteciki z burakami i pieczarkami

 

 

Sposób przygotowania:

Paszteciki z burakami i pieczarkami
CIASTO: wodę wymieszać z drożdżami, solą, oliwą z oliwek i cukrem - aż do rozpuszczenia się drożdży. Mąkę przesiać. Wyrobić ciasto , aż będzie gładkie i lśniące. Odstawić pod przykryciem na 30 minut. W tym czasie zrobić FARSZ: pieczarki obrać ze skórki, umyć i pokroić w kosteczkę. Cebulę pokrojoną w kostkę usmażyć na patelni, a następnie dodać pieczarki i smażyć aż do odparowania soku. Doprawić solą i pieprzem. Przestudzić.Małe buraczki miałam z barszczu czerwonego, starłam je na tarce i dodałam do farszu bo miałam go za mało. Wracając do ciasta. Należy go podzielić na 2 części, z każdej z nich uformować wałeczek , który należy rozwałkować na długi prostokąt. Na środku prostokąta na całej jego długości należy ułożyć farsz. Następnie jeden brzeg ciasta założyć za farszem i docisnąć. Zrolować do drugiego brzegu ciasta. Powstały wałek lekko spłaszczyć i pokroić na ukos tak jak kroi się kopytka. Ulepione paszteciki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować roztrzepanym jajkiem i piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 25 minut - do zrumienienia.