marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Paszteciki z jajkami.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Przygotować ciasto naleśnikowe,nadzienie również i zemleć składniki przez maszynkę.Doprawić,wymieszać.Nadzieniem smarować ciasto,zwinąć.Smaż

Paszteciki z jajkami.

Składniki:

Paszteciki z jajkami.

 

  • Ciasto naleśnikowe:
  • Jajko,
  • pół szklanki mleka,
  • 12 dkg.mąki,
  • skórka ze słoniny,
  • sól.
  • Nadzienie:
  • 3 jajka,
  • mała cebula,
  • 3 dkg.czerstwej bułki,
  • łyżka margaryny,
  • pół szklanki mleka,
  • 1-2 łyżki śmietany,
  • sól,
  • pieprz.
  • Panierka:
  • 4-5 łyżek ciasta naleśnikowego,
  • tłuszcz do smażenia,
  • 3 łyżki tartej bułki.

Sposób przygotowania:

Paszteciki z jajkami.
Jajo,mleko,mąkę,sól ubić na ciasto i smażyć na skórce słoniny.Odłożyć z 5 łyżek ciasta naleśnikowego.Bułkę namoczyć w
mleku.Jajka ugotować na twardo,cebulę obrać i pokroić na krążki.
Zrumienić na jasnozłoty kolor.Wszystko razem zemleć przez maszynkę,doprawić,dodać śmietany i wymieszać dobrze.Naleśniki smarować cienko nadzieniem,formować wałeczki lub składać w koperty,zanurzać w cieście,obsypywać tartą bułką.Smażyć na złoty kolor z obu stron.Otrzymuje się z porcji 10-12 sztuk pasztecików.Po-
-dawać do zup czystych jak barszcz lub jako danie podstawowe z surówkami.