Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy z kaszą jaglaną
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie , musi być miękka wręcz rozgotowana. Wyjmujemy i studzimy. Udka zalewamy wodą , dodajemy warzywa, liść laurowy, ziele angielskie , pieprz , sól i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy z wody i studzimy, zarówno mięso jak i warzywa. Na patelni rozpuszczamy masło i podsmażamy na nim pokrojoną w talarki cebulę i drobno posiekany czosnek. Pilnując by nie przypalić czosnku. Dokładamy opłukane wątróbki i smażymy do momentu aż z wątróbki nie będzie wydobywał się płyn. Odstawiamy do wystygnięcia. Mielimy przez maszynkę mięso z udek i warzywa. Następnie kaszę i wątróbki z cebulą i czosnkiem. Z białek ubijamy pianę a żółtka dodajemy do zmielonych składników. Wyrabiamy pasztet , doprawiając go do smaku. Na koniec dodajemy pianę z białek. Lekko wgniatamy do pasztetu i przekładamy do wąskiej blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika w temp.180*C i pieczemy przez 50 min (funkcja piekarnika góra dół).