marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Pasztet drobiowy z makiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pasztety uchodzą za danie nie tylko świąteczne lecz na każdą okazję. Można dodawać dowolne składniki mięsnelub jarskie, a tym samym przyrządzać je poswojemu

Pasztet drobiowy z makiem

Składniki:

Pasztet drobiowy z makiem

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy z makiem
Kurczaki opłukać i włożyć do dużego garnka z połową wody, dodać oczyszczoną i umytą włoszczyznę i przyprawy zapachowe. Wątróbkę i serca drobiowe lepiej ugotować oddzielnie. Po ugotowaniu mięso wyjąć obrać z kości i wraz z podrobami przepuścić dwukrotnie przez maszynkę do mięsa i namoczone bułki z cebulą obraną i pokrojoną na piórka. Następnie dodać jajko, wsypać mak, przepłukany osoloną wodą na sitku. Wymieszać całość rękoma i przełożyć masę mięsną do wysmarowanej tłuszczem foremki lub obu. Wstawić do nagrzanego do 180 st. C piekarnika na godzinę. Pod koniec pieczenia można sprawdzić patykiem, czy mięso odchodzi od niego. W razie czego przedłużyć pieczenie do 25 min. Po upieczeniu wyjąć i kroić jak lekko ostygnie.