Sposób przygotowania:
Pasztet drobiowy ze śliwką
Mięso myjemy, obieramy z nadmiaru tłuszczu i wkładamy do garnka. Dodajemy wszystkie warzywa ( bez czosnku), ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, łyżeczkę soli, 0,5 pieprzy zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso i warzywa a na wrzątek wkładamy wątróbkę, którą gotujemy około 7 - 8 min. I też wyjmujemy do ostygnięcia. Bułkę namaczamy w powstałym wywarze z mięsa. Mięso mielimy, razem ze skórą mimo że już wygotowana i pozbawiona części tłuszczu to jednak nada masie kleistości. Mielimy również wątróbkę i bułkę, oraz obrany czosnek. Śliwki przepłukujemy ciepłą wodą. Masę mięsną przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką. Na koniec wbijamy jajka i wsypujemy manną ona ściągnie nadmiar wilgoci. Wąską foremkę wykładamy papierem i napełniamy do połowy masą, następnie po środku układamy rząd śliwek i przykrywamy resztą mięsa. Wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 min. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy drzwiczki, a po 10 min wyjmujemy blaszkę i wyciągamy pasztet na kratkę aby nam się nie odparował.