Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pasztet drobiowy ze śliwką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet jest pracochłonny, ale efekt końcowy jest na tyle zadowalający, że warto się pofatygować.

Pasztet drobiowy ze śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pasztet drobiowy ze śliwką

 

Sposób przygotowania:

Pasztet drobiowy ze śliwką
Mięso myjemy, obieramy z nadmiaru tłuszczu i wkładamy do garnka. Dodajemy wszystkie warzywa ( bez czosnku), ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec, łyżeczkę soli, 0,5 pieprzy zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Wyjmujemy mięso i warzywa a na wrzątek wkładamy wątróbkę, którą gotujemy około 7 - 8 min. I też wyjmujemy do ostygnięcia. Bułkę namaczamy w powstałym wywarze z mięsa. Mięso mielimy, razem ze skórą mimo że już wygotowana i pozbawiona części tłuszczu to jednak nada masie kleistości. Mielimy również wątróbkę i bułkę, oraz obrany czosnek. Śliwki przepłukujemy ciepłą wodą. Masę mięsną przekładamy do dużej miski, doprawiamy solą i pieprzem oraz czerwoną papryką. Na koniec wbijamy jajka i wsypujemy manną ona ściągnie nadmiar wilgoci. Wąską foremkę wykładamy papierem i napełniamy do połowy masą, następnie po środku układamy rząd śliwek i przykrywamy resztą mięsa. Wkładamy do nagrzanego na 160 stopni piekarnika i pieczemy około 90 min. Po wyłączeniu piekarnika lekko uchylamy drzwiczki, a po 10 min wyjmujemy blaszkę i wyciągamy pasztet na kratkę aby nam się nie odparował.
Pasztet drobiowy ze śliwką
Mięso zalewamy gorącą wodą, chodzi o to aby całe białko zamknęło się w środku.
Pasztet drobiowy ze śliwką
Śliwki zalewamy ciepłą wodą i po chwili odcedzamy.
Pasztet drobiowy ze śliwką
Tak wątróbkę jak i resztę gotowanych produktów musimy wystudzić przed zmieleniem.
Pasztet drobiowy ze śliwką
Mimo że warzyw wydaje się dużo to jednak po upieczeniu wszystko ładnie się komponuje.