Sposób przygotowania:
Pasztet jagnięcy
Cebule obrać, umyć, posiekać. Czosnek obrać, umyć, przecisnąć przez praskę. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zmielić w maszynce do mięsa. Na patelni rozgrzać 2łyżki masła, wrzucić cebulę, podsmażyć. Dodać mięso, krótko smażyć, doprawić rozmarynem, tymiankiem, solą i pieprzem. Dodać śmietanę, wymieszać, podsmażyć. Mięso ostudzić. Ziemniaki obrać, ugotować w osolonej wodzie na miękko, odcedzić, odparować. Piekarnik rozgrzać do 200stopni. Formę wysmarować masłem. Ziemniaki wymieszać z mlekiem, dodać masło,jajko, doprawić solą, pieprzem i gałką, dokładnie wymieszać. Formę napełnić masą. Piure włożyć do rękawa, fantazyjnie wycisnąć ziemniaki na wierzch pasztetu. Wstawić do piekarnika, piec 30minut.