Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pasztet wyborny

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać

Pasztet wyborny

Składniki:

Pasztet wyborny

 

  • po 30 dag różnych mięs bez kości: schabu karkowego, cielęciny, wołowiny, piersi indyka lub królika

 

  • 30 dag wątróbek drobiowych

 

 

 

  • 3 cebule średniej wielkości

 

  • 6 jaj

 

  • 2 listki laurowe

 

 

 

 

 

 

  • tłuszcz do nasmarowania formy

Sposób przygotowania:

Pasztet wyborny
Mięso opłukać, pokroić na niezbyt duże kawałki. Do garnka włożyć boczek, zalać wodą i chwilę gotować na małym ogniu. Dodać pozo stałe mięso (z wyjątkiem wątróbek), obraną cebulę, opłukane grzyby, vegetę, sól, pieprz, ziele angielskie i listki laurowe. Gotować pod przykryciem na małym ogniu do miękkości. Wątróbkę obgotować przez 2-3 minuty w osobnym naczyniu. Ugotowane składniki osączyć, wy studzić i przekręcić 2-3 razy przez maszynkę. Dodać jaja, doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem, dokładnie wyrobić. Dwie keksówki wysmarować tłuszczem, posypać bułką tartą i napełnić masą, dokładnie ugniatając. Piec około godziny w temperaturze 200°C.