mz00ms

mz00ms

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 710]

Pasztet z białego sera z brokułami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Inna forma pasztetu za to bardzo smaczna. Osobiście polecam!!!

Pasztet z białego sera z brokułami

Składniki:

Pasztet z białego sera z brokułami

 

Sposób przygotowania:

Pasztet z białego sera z brokułami
Cebulę obrać, opłukać i posiekać. Ziemniaki obrać, umyć i pokroić w kostkę, ugotować do miękkości. Czosnek obrać, opłukać i posiekać w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Brokuły umyć, podzielić na różyczki i ugotować al dente w osolonej wodzie. Oliwiki pokroić na połówki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić na nim cebulę. Białka oddzielić od żółtek. Śmietanę wymieszać z mąką. Twaróg zmiksować z ziemniakami, żółtkami i mąką. Masę doprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać paprykę, brokuły, kapary i oliwki. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej. Formę lateksową wyłożyć pergaminem, uzupełnić masą serową do 3/4 wysokości i przykryć folią aluminiową. Dużą blachę napełnić do 1/2 wysokości wodą, wstawić do niej formę z pasztetem i wszystko wstawić do piekarnika. Piec 45 min. Wyjąć formę z blachy i pozostawić w formie do ostygnięcia.