Sposób przygotowania:
Pasztet z kaczki
Pierś z kaczki dokładnie oczyścić, umyć, a następnie zmielić dokładnie ( najlepiej dwa razy). Do zmielonego mięsa wbić dwa żółtka oraz śmietanę i dobrze wymieszać. W następnej kolejności ząbki czosnku obrać, przemyć i zmielić, a później dodać do mięsa. Zmielone mięso doprawić do smaku według własnego uznania pieprzem, solą czosnkową oraz gałką muszkatołową. Wszystko razem bardzo dokładnie wymieszać. Białka ubić na pianę, a później delikatnie dodać ją do masy z mięsa. Śliwki suszone drobno posiekać. Posiekane śliwki dodać do masy mięsnej i po chwili wlać również czerwone wino. Całość bardzo dokładnie wymieszać. Wąską oraz podłużną formę dokładnie wysmarować margaryną, a następnie przelać do niej zrobione ciasto. Pasztet z kaczki piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 15 stopni przez około 50 -60 minut.