Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pęczak z kiełbasą i warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Danie z kaszą pęczak, warzywami i aromatyczną mocną w smaku kiełbasą to sycąca i smaczna propozycja na obiad.

Pęczak z kiełbasą i warzywami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pęczak z kiełbasą i warzywami

 

  • mała marchew
  • kawałek kiełbasy jałowcowej
  • ¼ papryki czerwonej
  • duży pomidor
  • ½ cebuli
  • ząbek czosnku
  • majeranek
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 3 chochelki bulionu/rosołu
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • kaszy pęczak
  • natka pietruszki
  • łyżeczka oleju
  • łyżeczka masła

 

Sposób przygotowania:

Pęczak z kiełbasą i warzywami
Cebulę i czosnek posiekać w drobną kostkę. Marchew, pomidora i paprykę również pokroić w kostkę, a kiełbasę w talarki. W garnku rozgrzać olej i masło, wrzucić czosnek i cebulę i zeszklić. Następnie dodać pokrojoną marchew oraz talarki kiełbasy. Podsmażać, aż kiełbasą się lekko zrumieni. Następnie dodać pokrojonego pomidora, sól i pieprz i poddusić, aż pomidor lekko się rozpadnie. Dolać bulion/rosół i gotować pod przykryciem kilka minut aż marchew będzie miękka. Dodać koncentrat pomidorowy, cukier, majeranek i natkę pietruszki. Połączyć z ugotowanym na sypko pęczakiem.  
Pęczak z kiełbasą i warzywami
W garnku podsmażyć cebulę oraz czosnek..
Pęczak z kiełbasą i warzywami
Dodać do składników pokrojoną marchew...
Pęczak z kiełbasą i warzywami
Dorzucić kiełbase oraz pokrojoną paprykę.
Pęczak z kiełbasą i warzywami
Wszystkie składniki połączyć z kaszą pęczak.