Śliweczka

Śliweczka

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 133]

Książka Kucharska: Pyszne mięsa na stół wielkanocny

Peklowany boczek

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Domowy,pieczony boczek,wcześniej zapeklowany.

Peklowany boczek

Składniki:

Peklowany boczek

 

Sposób przygotowania:

Peklowany boczek
Boczek umyć,osuszyć i natrzeć solą peklowaną,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami(wszystkie przyprawy w ziarenkach zmielić dość grubo lub rozbić tłuczkiem,a liście laurowe poszarpać na małe kawałki).Tak przygotowane mięso zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia usunąć folię i zalać mięso zimną,przegotowaną wodą(woda musi przykrywać całe mięso).Peklować w chłodnym miejscu 4-6 dni.Po tym czasie boczek dokładnie umyć,zrolować,zawiązać ciasno sznurkiem(można użyć specjalnej siatki),umieścić w brytfance,skropić lekko wodą i piec w piekarniku pod przykryciem około 1 godz 15-20 min do półtorej godziny.Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i przypiec,często podlewając powstałym z pieczenia sosem.Kroić w cienkie plasterki po całkowitym wystygnięciu mięsa.Przepyszny do kanapek i dużo dłużej zachowuje świeżość,niż kupne wędliny.