Sposób przygotowania:
Peklowany boczek
Boczek umyć,osuszyć i natrzeć solą peklowaną,przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz przyprawami(wszystkie przyprawy w ziarenkach zmielić dość grubo lub rozbić tłuczkiem,a liście laurowe poszarpać na małe kawałki).Tak przygotowane mięso zawinąć w folię spożywczą i wstawić na noc do lodówki.Następnego dnia usunąć folię i zalać mięso zimną,przegotowaną wodą(woda musi przykrywać całe mięso).Peklować w chłodnym miejscu 4-6 dni.Po tym czasie boczek dokładnie umyć,zrolować,zawiązać ciasno sznurkiem(można użyć specjalnej siatki),umieścić w brytfance,skropić lekko wodą i piec w piekarniku pod przykryciem około 1 godz 15-20 min do półtorej godziny.Przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę i przypiec,często podlewając powstałym z pieczenia sosem.Kroić w cienkie plasterki po całkowitym wystygnięciu mięsa.Przepyszny do kanapek i dużo dłużej zachowuje świeżość,niż kupne wędliny.
Sarenka
marek259
margolata
Bahus
hoffija44
edytaha