Sposób przygotowania:
Pieczarki w sosie
Wykonanie:
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić smalec, wrzucić kapelusze pieczarek, lekko podsmażyć, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec dodając śmietanę. Gotowe przyprawić do smaku solą. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami przegotowanego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlać zawiesinę mąki, stale mieszając na wolnym ogniu. Gdy zawrze, odstawić z ognia. Sos wymieszać z żółtkami, polową utartego sera oraz masłem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone pieczarki ułożyć w kokilkach ze szkła ogniotrwałego lub żaroodpornej kamionce i zalać przygotowanym sosem. Powierzchnię posypać pozostałym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do silnie nagnanego piekarnika. Gdy powierzchnia zapiekanki się zrumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki lub diablotek.
Irena G.
Pieczarki oczyścić, umyć, osączyć i odciąć trzony. W rondlu stopić smalec, wrzucić kapelusze pieczarek, lekko podsmażyć, a następnie dusić na wolnym ogniu przez 15 min, pod koniec dodając śmietanę. Gotowe przyprawić do smaku solą. Mąkę rozprowadzić kilkoma łyżkami przegotowanego mleka. Pozostałe mleko zagotować i do wrzącego wlać zawiesinę mąki, stale mieszając na wolnym ogniu. Gdy zawrze, odstawić z ognia. Sos wymieszać z żółtkami, polową utartego sera oraz masłem i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Uduszone pieczarki ułożyć w kokilkach ze szkła ogniotrwałego lub żaroodpornej kamionce i zalać przygotowanym sosem. Powierzchnię posypać pozostałym serem wymieszanym z tartą bułką i wstawić do silnie nagnanego piekarnika. Gdy powierzchnia zapiekanki się zrumieni, wyjąć. Podawać na gorąco z dodatkiem bułki lub diablotek.
Irena G.