Sposób przygotowania:
Pieczeń barania marynowana
Wino zagotować z octem lub sokiem z cytryny oraz kilkunastoma ziarnami ziela angielskiego, pieprzu i jałowca, listkami laurowymi, rozmarynem i estragonem. Mięso oczyścić, umyć, wykrajać kość, ułożyć w misce, obłożyć posiekanym czosnkiem i zalać ostudzoną marynatą z wina. Przykryć i pozostawić w chłodnym miejscu na 3-4 dni. Następnie wyjąć z marynaty, naszpikować słupkami słoniny i obrumienić na smalcu. Przełożyć do rondla i dusić na wolnym ogniu pod przykryciem, podlewając najpierw marynatą, a potem wodą. Do mięknącego mięsa dodać obrane i pokrajane warzywa i dusić 20 min. Gdy mięso będzie miękkie, przetrzeć sos przez sito i przyprawić do smaku solą i pieprzem. Mięso pokrajać na piastry, ułożyć na półmisku i polać sosem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko lub ziemniakami pieczonymi oraz duszoną czerwoną kapustą i surówką z zielonej sałaty przyprawionej oliwą i cytryną.