Sposób przygotowania:
Pieczeń cielęca z brokułami i kalafiorem
Szpinak oczyścić, umyć, osączyć i grubo pokroić. 150ml wody zagotować z 1łyżeczką soli i gałką muszkatołową, wrzucić szpinak, dusić 3minuty, dokładnie osączyć. Jajka ubić z serem na puszystą masę, przyprawić solą i pieprzem. Na rozgrzanym maśle usmażyć złoty omlet jajejeczny. Mięso umyć, osuszyć, rozłożyć, natrzeć solą i pieprzem, rozłożyć plastry szynki, omlet i szpinak. Mięso zwinąć ścisło w roladę i związać nicią. W brytfannie rozgrzać olej, włożyć roladę i smażyć ze wszystkich stron 10minut. Podlać bulionem i winem, przykryć i dusić 70minut. Pomidory odcedzić, pokroić na małe kawałki. Kalafiora i brokuły umyć oddzielnie, podzielić na różyczki. 1 łyżkę oleju z pomidorów rozgrzać w rondlu, dodać kalafiory, posolić, dusić 7minut. Dodać resztę oleju i brokuły. Doprawić solą i pieprzem, dusić 6minut. Wymieszać z pomidorami. Pieczeń wyjąć z brytfanny, odstawić w ciepłe miejsce, a wywar z pieczenia wymieszać z mąką i śmietaną, zagotować. Pikantnie doprawić. Pieczeń pokroić w plastry. Ułożyć na półmisku razem z warzywami, polać sosem.