Sposób przygotowania:
Pieczeń huzarska
Z mięsa zdjąć błony, usunąć ścięgna. Włożyć do zalewy na 2-4 dni. Wyjąc z zalewy, osączyć, oprószyć solą i szybko zrumienić na połowie tłuszczu z obu stron. Następnie przełożyć do rondla, dodać resztę tłuszczu, niewielka ilość wody, cebule z zalewy oraz pokrojona w słomkę włoszczyznę. Dusić powoli pod przykryciem, często obracając mięso. Sporządzić farsz: cebule pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na tłuszczu, gdy przestygnie, zmieszać ja z tarta bulka i masłem. Uduszona pieczeń wyjąc, porcjować w cienkie podwójne płaty, nie przecinając do końca. Miedzy dwa płaty mięsa nałożyć farsz. Mięso ułożyć w brytfannie, podpiec, podprawić sporządzona z maki i tłuszczu zasmażką.
Gość