Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Pieczeń huzarska

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 2

Z mięsa zdjąć błony, usunąć ścięgna. Włożyć do zalewy na 2-4 dni...

Pieczeń huzarska

Składniki:

Pieczeń huzarska

 

  • 100 dag wołowiny bez kości
  • 4 dag tłuszczu
  • 15 dag włoszczyzny ( 7 dag marchwi, 3 dag pietruszki, 2 dag pora 3 dag selera)
  • 1 dag maki
  • sól

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń huzarska
Z mięsa zdjąć błony, usunąć ścięgna. Włożyć do zalewy na 2-4 dni. Wyjąc z zalewy, osączyć, oprószyć solą i szybko zrumienić na połowie tłuszczu z obu stron. Następnie przełożyć do rondla, dodać resztę tłuszczu, niewielka ilość wody, cebule z zalewy oraz pokrojona w słomkę włoszczyznę. Dusić powoli pod przykryciem, często obracając mięso. Sporządzić farsz: cebule pokroić w drobna kostkę, podsmażyć na tłuszczu, gdy przestygnie, zmieszać ja z tarta bulka i masłem. Uduszona pieczeń wyjąc, porcjować w cienkie podwójne płaty, nie przecinając do końca. Miedzy dwa płaty mięsa nałożyć farsz. Mięso ułożyć w brytfannie, podpiec, podprawić sporządzona z maki i tłuszczu zasmażką.