Gracer

Gracer

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 300]

Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Kiedy brak pomysłu na obiad polecam pieczeń jajkiem, podpiekaną na maśle z dodatkiem sosu pomidorowego.

Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid

 

Sposób przygotowania:

Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmieloną lub posiekaną bardzo drobno cebulę, dodajemy jedno jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Wyrabiamy dodając bułkę tartą. Uzyskujemy lepką konsystencję mięsa. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupek. Foremkę do pieczenia pasztetu uzupełniamy w 1/3 objętości mięsem, układamy jajka i uzupełniamy górę pozostałym mięsem, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, przykrywamy folią aluminiową i przemy około godziny w 200 stopniach. Przygotowujemy sos, do malaksera przekładamy pomidory, dodajemy mąkę pszenną oraz około 300 ml wody i rozdrabniamy mieszając, przelewamy do garnka, dodajemy pokrojoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Kiedy pieczeń jest już upieczona wyciągamy z foremki i kroimy plastry, podsmażamy na maśle, zalewamy sosem i dusimy przez 5 minut.
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid
Etap 1 w garnku przygotowujemy sos do pieczeni
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid
Etap 2 dodajemy psoiekaną bazylię świeżą
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid
Etap 3 na patelni podpiekamy całość z sosem