Sposób przygotowania:
Pieczeń rzymska z jajkiem podpiekana w sosie pomid
Mięso mielone przekładamy do miski, dodajemy zmieloną lub posiekaną bardzo drobno cebulę, dodajemy jedno jajko, doprawiamy solą, pieprzem oraz dodajemy namoczoną i odciśniętą bułkę. Wyrabiamy dodając bułkę tartą. Uzyskujemy lepką konsystencję mięsa. Pozostałe jajka gotujemy na twardo, obieramy z łupek. Foremkę do pieczenia pasztetu uzupełniamy w 1/3 objętości mięsem, układamy jajka i uzupełniamy górę pozostałym mięsem, posypujemy przyprawą do wieprzowiny, przykrywamy folią aluminiową i przemy około godziny w 200 stopniach. Przygotowujemy sos, do malaksera przekładamy pomidory, dodajemy mąkę pszenną oraz około 300 ml wody i rozdrabniamy mieszając, przelewamy do garnka, dodajemy pokrojoną bazylię i doprawiamy solą i pieprzem, zagotowujemy. Kiedy pieczeń jest już upieczona wyciągamy z foremki i kroimy plastry, podsmażamy na maśle, zalewamy sosem i dusimy przez 5 minut.