Bahus

Bahus

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 624]

Pieczeń z indyka w sosie brokułowo-piecz

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Na wystawny obiad lub kolację

Pieczeń z indyka w sosie brokułowo-piecz

Składniki:

Pieczeń z indyka w sosie brokułowo-piecz

 

  • 90 dag piersi z indyka (w jednym kawałku)
  • 40 dag pieczarek,
  • 70 dag brokułów,
  • 2 średnie cebule,
  • 12 dag wędzonego boczku pokrojonego w cienkie plasterki,
  • 400 ml rosołu (może być z kostki)
  • 5 łyżek śmietany,
  • 4 łyżki masła,
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka posiekanego rozmarynu
  • 1 łyżeczka posiekanego tymianku,
  • sok z cytryny.
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczeń z indyka w sosie brokułowo-piecz
Pierś opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć plasterkami boczku. Związać całość bawełnianą nicią i ułożyć w brytfannie. Przygotować rosół, niewielką ilością polać mięso w brytfannie i wstawić je do gorącego piekarnika. Obrać cebule, pokroić w ósemki i ułożyć przy mięsie. Piec godzinę w temp. ok. 175° C. W trakcie pieczenia podlewać rosołem. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. Odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na połówki. Wyjąć mięso z piekarnika i po usunięciu nitek zawinąć w folię aluminiową. Odłożyć w ciepłe miejsce. Do sosu z pieczenia dodać śmietanę i posiekane zioła. Zagotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pieczarki i brokuły. Podsmażone dodać do sosu. Dusić jeszcze przez ok. 2 min. Mięso pokroić w plastry. Polać sosem.