Sposób przygotowania:
Pieczeń z indyka w sosie brokułowo-piecz
Pierś opłukać, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Obłożyć plasterkami boczku. Związać całość bawełnianą nicią i ułożyć w brytfannie. Przygotować rosół, niewielką ilością polać mięso w brytfannie i wstawić je do gorącego piekarnika. Obrać cebule, pokroić w ósemki i ułożyć przy mięsie. Piec godzinę w temp. ok. 175° C. W trakcie pieczenia podlewać rosołem. Brokuły oczyścić, umyć i podzielić na różyczki. Ugotować na pół miękko w osolonej wodzie z dodatkiem soku cytrynowego. Odcedzić. Pieczarki oczyścić, opłukać i pokroić na połówki. Wyjąć mięso z piekarnika i po usunięciu nitek zawinąć w folię aluminiową. Odłożyć w ciepłe miejsce. Do sosu z pieczenia dodać śmietanę i posiekane zioła. Zagotować. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną wymieszaną z wodą. Doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Na patelni rozgrzać masło, podsmażyć na nim pieczarki i brokuły. Podsmażone dodać do sosu. Dusić jeszcze przez ok. 2 min. Mięso pokroić w plastry. Polać sosem.
Bahus