Marta1986

Marta1986

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 711]

Pieczone jabłka z kutią

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

smaczna kutia w pieczonym jabłku

Pieczone jabłka z kutią

Składniki:

Pieczone jabłka z kutią

 

  • 3 jabłka
  • 250 g maku
  • 1 szklanka pęcaku
  • 3 szklanki wody
  • 6 łyżek miodu
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 opakowanie rodzynek
  • garść orzechów
  • esencja migdałowa
  • 1 opakowanie moreli
  • 1 słoiczek dżemu wiśniowego
  • czekolada mleczna
  • czekolada biała

 

Sposób przygotowania:

Pieczone jabłka z kutią
Mak opłukać, sparzyć i odcedzić. Dwukrotnie przekręcić przez maszynkę. Pęcak ugotować. Przecedzić. Orzechy posiekać wraz z morelami. Do masy makowej dodać esencje migdałową, miód, cukier puder, rodzynki, orzechy,morele oraz pęcak. Wymieszać. Jabłka umyć ,wykroić górę i wydrążyć środek wraz z gniazdem nasiennym. Na spód jabłek dodać 2 łyżeczki dżemu wiśniowego a następnie wyłożyć masę makową. Wyrównać i ułożyć na blaszce. Piec ok 15-20 minut w 180 stopniach. Czekoladę mleczną i białą potarkować. Po upieczeniu jabłek z kutią posypać wierzch starkowaną czekoladą.