aliss06

aliss06

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 210]

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Najlepiej smakują jako dodatek do czerwonego barszczu

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami

 

  • ciasto:
  • 2 jajka
  • 5 dkg drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • mąka (ile zabierze ciasto)
  • farsz:
  • 50 dkg kapusty kiszonej
  • cebula
  • 2 dkg grzybów
  • cukier, sól, pieprz (do smaku)

Sposób przygotowania:

Pieczone pierogi z kapustą i grzybami
Drożdże rozrobić z łyżką cukru, dodać trochę mleka i mąki. przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na ok 10-15 min. Jak urośnie dodać resztę składników i tyle mąki aby ciasto miało konsystencję gęstej śmietany. Dobrze wyrobić i odstawić na ok 1h do wyrośnięcia. FARSZ: Kapustę odcisnąć, posiekać, zalać wrzątkiem i ugotować. Umyte i namoczone wcześniej grzyby ugotować, drobno pokroić i wraz z wywarem wrzucić do odsączonej kapusty. Pogotować chwilę, aby płyn odparował. Na oleju zrumienić posiekaną cebulę, dodać do kapusty i chwilę razem podsmażyć. Doprawić solą i pieprzem. Wyrośnięte ciasto wałkować na grubość ok. 2-3mm i kroić kwadraty o boku 10 cm. Nakładać po łyżce farszu i sklejać po przekątnej. Można również nakładać farsz na brzegu ciasta i zwijać jak roladę. Odciąć od reszty i pokroić na mniejsze roladki. Gotowe paszteciki układać na blaszce i odstawić jeszcze do wyrośnięcia. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem lub całym jajkiem. Piec aż się zarumienią.