jagienka

jagienka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 917]

Pieczony morszczuk

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

pieczony morszczuk, danie na każdą okazję i o każdej porze roku

Pieczony morszczuk

Składniki:

Pieczony morszczuk

 

Sposób przygotowania:

Pieczony morszczuk
Pieczarki osączyć na sitku, pokroić w plasterki. Masło rozgrzać. Pieczywo tostowe drobniutko pokruszyć. Cebulę obrać, posiekać.
Przygotować skorupkę. na maśle zrumienić cebulkę. Dodać pokruszony chlebek. Wrzucić kostkę ziołową. przyprawić do smaku sokiem cytrynowym, solą i pieprzem. Białko ubić, wymieszać z chlebem i cebulką. Zagotować 100 ml wody. Do wrzątku włożyć groszek, krótko zagotować. Śmietanę wymieszać z mąką ziemniaczaną, szczyptą soli i pieprzem. Dodać do groszku, dokładnie wymieszać. Na końcu wrzucić pokrojone w plasterki pieczarki. Całość umieścić w żaroodpornej formie. Filety z morszczuka umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem, również umieścić w formie. Rybę posmarowac przygotowaną z chlebka skorupką. Wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika. Piec 25 minut w temp. 225 stop. C. Zagotować w rondlu 3/8 litra wody z płaską łyżeczką soli, zdjąć z ognia, wlać zimne mleko, wsypać piure, wymieszać, odstawić na 1 minutę, ponownie wymieszać. Posypać tartą gałką muszkatałową. Podawać z pieczonym morszczukiem.

Tagi:

tarta pieczywo