Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Pierniczki "kwiatuszki"

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierniki są nieodłącznym elementem Świąt Bożego Narodzenia. Zanim zdążą zmięknąć czasem już połowa ich zniknie.

Pierniczki "kwiatuszki" Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierniczki "kwiatuszki"

 

  • 500 g mąki pszennej tortowej + naddatek do podsypania
  • 250 g miodu (leśnego)
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g masła
  • 15 g przyprawy do piernika
  • 15 g proszku do pieczenia
  • ok. 1/5 szklanki mleka
  • 1 jajko

 

  • lukier królewski (białka + cukier puder)
  • kolorowe posypki
  • barwniki
  • gwiazdki anyżowe
  • goździki

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierniczki "kwiatuszki"
W rondlu na wolnym ogniu rozpuścić masło, miód oraz cukier. Zagotować, dodając przyprawę do piernika i ostudzić. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, wbić jajko i dolać ostudzony miód oraz tyle mleka ile ciasto zabierze. Zagnieść ciasto. Takie ciasto najlepiej jest odstawić na kilka dni, ale można owinąć folią spożywczą i włożyć je na kilka godzin do lodówki, tak aby lepiej się rozwałkowało. Rozwałkować, podsypując mąką na grubość ok.5 mm. Wykrawać kształty kwiatów za pomocą foremki oraz "kółka" na środek kwiatka za pomocą kieliszka. Dziurkę zrobić rurką do napoi. Piec w nagrzanym piekarniku do 190°C przez ok.10 minut. Wystudzić i ozdobić.
Pierniczki "kwiatuszki"
Do miski z mąką wlać przestudzoną mieszankę miodową.
Pierniczki "kwiatuszki"
Zagnieść ciasto i odstawić na kilka godzin.
Pierniczki "kwiatuszki"
Rozwałkować i wykrawać odpowiednie kształty.
Pierniczki "kwiatuszki"
Upieczone pierniczki. Z przepisu upieczemy 3 takie blachy.