jaga85

jaga85

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1974]

Piernik bombka

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Piernik to ciasto, które kojarzy mi się ze Świętami Bożego Narodzenia.

Piernik bombka Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Piernik bombka

 

  • Tortownica o średnicy 22 cm
  • Składniki na ciasto:
  • 2 szklanki mąki,
  • 3 jajka,
  • 1 szklanka cukru,
  • 0,5 szklanki oleju,
  • 0,5 słoiczka dowolnego dżemu,
  • 1 szklanka mleka,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • Bakalie – około 0,5 szklanki (orzechy , morele, rodzynki)
  • 2 płaskie łyżki kakao

 

  • Masa do dekoracji:
  • 1 kostka masła,
  • 0,5 litra mleka,
  • 1 budyń waniliowy
  • 0,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 0,5 łyżki mąki tortowej,
  • Około 2 łyżki cukru, według uznania,
  • 2 żółtka,
  • 1 łyżka kakao do zabarwienia części masy,
  • Barwniki spożywcze w proszku do zabarwienia masy.

 

Sposób przygotowania:

Piernik bombka
CIASTO: Bakalie kroimy na mniejsze części. Jajka ubijamy z cukrem . Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Do puszystej masy jajecznej dajemy na przemian suche składniki z olej oraz dżem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy bakalie. Ciasto przelewamy n przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 180°C około 40 min. Upieczony piernik studzimy. Ostygnięty dekorujemy. Aby piernik przybrał bardziej zaokrąglony kształt (bombki) delikatnie ścinamy jego boki. Tak przygotowany piernik dowolnie ozdabiamy masą. U mnie są to dzwoneczki. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, mąki oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Następnie studzimy go. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Częścią masy delikatnie obtaczamy piernik. Pozostałą część dzielimy na kilka części ( w zależności ile kolorów będziemy potrzebować. Do jednej z części dokładamy zaparzone kakao. Kakaową masą wykonujemy zarys dekoracji. Środki wypełniamy odpowiednio zabarwiona masą.
Piernik bombka
Jajka ubijamy z cukrem na puszysta masę.
Piernik bombka
Do gotowego ciasta dokładamy pokrojone bakalie
Piernik bombka
Upieczone ciasto delikatnie ścinamy na bokach
Piernik bombka
Dekoracje zaczynamy od wykonania zarysu czekoladową masą.