Sposób przygotowania:
Piernik bombka
CIASTO: Bakalie kroimy na mniejsze części. Jajka ubijamy z cukrem . Sypkie składniki mieszamy ze sobą. Do puszystej masy jajecznej dajemy na przemian suche składniki z olej oraz dżem. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dokładamy bakalie. Ciasto przelewamy n przygotowaną tortownicę. Pieczemy w 180°C około 40 min. Upieczony piernik studzimy. Ostygnięty dekorujemy. Aby piernik przybrał bardziej zaokrąglony kształt (bombki) delikatnie ścinamy jego boki. Tak przygotowany piernik dowolnie ozdabiamy masą. U mnie są to dzwoneczki. MASA: Połowę mleka zagotowujemy z cukrem. W pozostałej części rozpuszczamy budyń, mąki oraz żółtka. Mieszaniną zalewamy gotujące mleko i gotujemy budyń. Następnie studzimy go. Masło ucieramy. Do utartego dokładamy stopniowo budyń. Częścią masy delikatnie obtaczamy piernik. Pozostałą część dzielimy na kilka części ( w zależności ile kolorów będziemy potrzebować. Do jednej z części dokładamy zaparzone kakao. Kakaową masą wykonujemy zarys dekoracji. Środki wypełniamy odpowiednio zabarwiona masą.
reanja
jaga85
:)
ajrinwu