dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 288]

Piernik - metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 4/5 głosów: 14

Zwykły piernik w niezwykłej odsłonie. Przerobiłam go na znane ciasto - metrowiec. Wyszło naprawdę pysznie i przy okazji ładnie :) Bardzo polecam!

Piernik - metrowiec

Składniki:

Piernik - metrowiec

ciasto

  • 50 g masła
  • 1 duże jajko
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 150 g miodu
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1/3 szklanki mleka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika

krem

Sposób przygotowania:

Piernik - metrowiec
Ciasto: Masło, jajko, cukier, olej i sok z cytryny zmiksować. Dodać mąkę, sodę i przyprawę do piernika, krótko zmiksować. Do rondelka włożyć miód, wlać mleko, zagotować. Wrzącą mieszanką miodu i mleka zalać ciasto, cały czas przy tym miksując. Wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 23 x 9 cm, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 C, piec "do suchego patyczka", ok. 55 minut. Ostudzić.

Całe ciasto pokroić na kromki o grubości ok. 1 cm. Krem: Do rondelka wlać 1 i 1/2 szklanki mleka, dodać cukru, zagotować. Do miski wlać pozostałe 1/2 szklanki mleka, wsypać obie mąki, krótko zmiksować, wlać do gorącego mleka, cały czas przy tym mieszając.

Gotować ok. 20 sekund. Ostudzić.

Do miski wyłożyć masło, miksując dodawać po 1 łyżce zimnego budyniu aż do jego wyczerpania. Każdą kromkę piernika smarować (niezbyt grubo) z jednej strony kremem, składać jedna do drugiej.

Złożoną całość posmarować z wierzchu i po bokach pozostałym kremem, obsypać startą mleczną czekoladą. 

Tagi:

piernik ciasto