Sposób przygotowania:
Piernik Toruński
Przygotowanie:
Mąkę przesiać do donicy lub na stolnicę,zaparzyć zagotowanym miodem i dobrze rozetrzeć,dodać żółtka utarte z cukrem,oliwę i dodatki,a po przestygnięciu masy sodę oczyszczoną,rozpuszczoną w zimnej wodzie ,i drożdże utarte z cukrem.
Składniki dobrze wymieszać,a na końcu dodać pianę.Wyłożyć do formy dobrze wysmarowanej masłem oraz posypaną bułką tartą.Ciasto posmarować na wierzchu wodą i posypać posiekanymi migdałami.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku w temperaturze 180-220 s.c.
Piernik piec 60 minut.Po upieczeniu wyjąć z pieca,ostudzić,przekrajać na 3 części: tak się kraje tort i przełożyć raz masą orzechową a drugi raz gęstą marmoladą.
Mąkę przesiać do donicy lub na stolnicę,zaparzyć zagotowanym miodem i dobrze rozetrzeć,dodać żółtka utarte z cukrem,oliwę i dodatki,a po przestygnięciu masy sodę oczyszczoną,rozpuszczoną w zimnej wodzie ,i drożdże utarte z cukrem.
Składniki dobrze wymieszać,a na końcu dodać pianę.Wyłożyć do formy dobrze wysmarowanej masłem oraz posypaną bułką tartą.Ciasto posmarować na wierzchu wodą i posypać posiekanymi migdałami.
Piec w niezbyt gorącym piekarniku w temperaturze 180-220 s.c.
Piernik piec 60 minut.Po upieczeniu wyjąć z pieca,ostudzić,przekrajać na 3 części: tak się kraje tort i przełożyć raz masą orzechową a drugi raz gęstą marmoladą.