Sposób przygotowania:
Piernik z masą czekoladową i musem mandarynkowymPiernik
Zmieszać przesianą przez sito mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika. Oddzielić białka od żółtek.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę, a następnie dodać po 1 żółtku. Do ucieranej masy dodać powoli miód, następnie mleko. Na końcu porcjami wsypać składniki suche, cały czas miksując.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do powstałej masy i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą. Masę przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 50 min. Wystudzić.
Masa czekoladowa
W podgrzanej śmietanie kremówce rozpuścić czekoladę mleczną i gorzką. Wystudzić i włożyć do lodówki na min. 2 godziny.
Następnie ubić mikserem razem z cukrem z wanilią na sztywną masę.
Mus mandarynkowy
Mandarynki obrać ze skórek i z białych błonek. Miąższ wrzucić do garnka, dodać 2-3 łyżki wody, cukier i gotować ok. 10-15 min. Żelatynę namoczyć w małej ilości zimnej wody, a następnie rozpuścić ją w około 1/2 szklanki wrzątku. Dodać do musu mandarynkowego.
Wystudzić.
Ciasto
Ściąć wierzch zimnego piernika. Na piernikowy spód wyłożyć masę czekoladową. Włożyć do lodówki na około 30 min. Następnie na masę czekoladową wyłożyć lekko tężejący mus mandarynkowy. Włożyć do lodówki do stężenia.