suri29

suri29

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 223]

Piernik z masą śmietankową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszny pierniczek z dżemem i śmietanką

Piernik z masą śmietankową

Składniki:

Piernik z masą śmietankową

 

  • Ciasto:
  • 1/2 paczki margaryny;
  • 3 jajka;
  • 1 szklanka cukru;
  • 1 szklanka mleka;
  • 3 szklanki mąki;
  • przyprawa do piernika (goździki, cynamon);
  • 1 łyżeczka sody;
  • 2 łyżeczki kakao;
  • 1/2 słoika dżemu truskawkowego.
  • Masa śmietankowa:
  • 1 kostka masła;
  • 5 łyżek cukru pudru;
  • niecała szklanka śmietany 30%;

 

 

Sposób przygotowania:

Piernik z masą śmietankową
Margarynę ucieramy z żółtkami i cukrem, następnie wlewamy szklankę mleka, dodajemy przyprawy, sodę i ubitą wcześniej pianę z białek oraz dżem. Wszystko dokładnie mieszamy. Pieczemy w tem 180oC przez ok 35 min.
W tym czasie przygotowujemy masę do przełożenia: masło ucieramy z cukrem i porcjami dodajemy śmietanę, ucieramy do czasu aż masa będzie sztywna. Upieczony piernik dzielimy na dwie części i przekładamy śmietanką. Można polać polewą.