lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Piernik z powidłami 2014

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 15
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny piernik , zapach korzenny unosi się w domu , aż miło się robi . Przedsmaki Bożego Narodzenia zachęcają do przygotowania wcześniej tych pyszności .

Piernik z powidłami 2014

Składniki:

Piernik z powidłami 2014

 

  • 200 g masła
  • 1 szklanka brązowego cukru( zmieliłam go )
  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek powideł śliwkowych
  • 4 łyżeczki przyprawy piernikowej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 350 g mąki pszennej

 

  • Dodatkowo:

 

  • czekolada gorzka 150 gram

 

  • cukier trzcinowy zmielony pól szklanki

 

Sposób przygotowania:

Piernik z powidłami 2014
Przygotowanie : Do garnka włożyłam masło rozpuściłam je z cukrem trzcinowym ( cukier trzcinowy zmieliłam ). Dodałam powidła śliwkowe oraz przyprawę do piernika kakao i cynamon . Poczekałam , aż przestygnie i dodałam sodę i jaja rozbełtane , wymieszałam do połączenia składników . Mąkę przesiałam i dodawałam do masy , mieszając cały czas , tak aby nie powstały grudki. Wysmarowałam blaszkę margaryna , obsypałam mąką i wtedy przelałam ciasto piernikowe. Piekłam 50 minut w 180 stopniach. Po ostudzeniu polałam rozpuszczoną czekoladą z cukrem trzcinowym i udekorowałam białą czekoladą w postaci płaskich kuleczek.