Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Pierogi buraczkowe z grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Pyszne buraczkowe pierogi z grzybami. Nie możne ich zabraknąć na wigilijnym stole. Mają ładny kolor i wspaniale smakują.

Pierogi buraczkowe z grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi buraczkowe z grzybami

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi buraczkowe z grzybami
Wcześniej namoczone we wodzie grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki oraz jedną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Wszystko razem podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko oraz sok z buraka. Zagnieć ciasto. Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki. Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu grzybowego. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 5 minut. Odcedź i wyłóż na talerz. Cebulę drobno pokrój i zeszklij na maśle. Cebulką okrasz przygotowane pierogi.
Pierogi buraczkowe z grzybami
Wcześniej namoczone we wodzie grzyby pokrój na mniejsze kawałki. Pieczarki oraz jedną cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Wszystko razem podsmaż na oliwie. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Pierogi buraczkowe z grzybami
Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj jajko oraz sok z buraka. Zagnieć ciasto .
Pierogi buraczkowe z grzybami
Przygotowane ciasto cienko rozwałkuj. Szklanką wykrój w cieście krążki.
Pierogi buraczkowe z grzybami
Na każdy kawałek ciasta nałóż porcję farszu grzybowego. Zlep brzegi. Pierogi wrzuć do gotującej się, osolonej wody. Gotuj 5 minut.