Inspirowane Smakiem

Inspirowane Smakiem

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 85]

Pierogi pieczone ze szpinakiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Pyszne drożdżowe, zapiekane w piecu pierogi, z nadzieniem szpinakowo-czosnkowym z serem feta.

Pierogi pieczone ze szpinakiem

Składniki:

Pierogi pieczone ze szpinakiem

 

Sposób przygotowania:

Pierogi pieczone ze szpinakiem
1. Masło rozpuszczamy na kuchence i ostudzamy, a żółtka, jajko i mleko ogrzewamy do temperatury pokojowej. Suche składniki na ciasto mieszamy ze sobą w misce. Dodajemy ocieplone składniki mokre i masło i wyrabiamy ciasto, aż będzie jednolite. Formujemy kulę i umieszczamy w misce pod ściereczką, do wyrośnięcia. 2. W czasie, gdy wyrasta ciasto, rozmrażamy na patelni szpinak, Dodajemy do niego pokrojone w kosteczkę cebulę i czosnek oraz przyprawy. Gdy szpinak odparuje całkowicie a cebula zmięknie, dodajemy ser feta i mieszamy, aż się rozkruszy w farszu. Odstawiamy. 3. Przygotowujemy blachę do pieczenia, wykładając ją papierem do pieczenia. Mieszamy ze sobą żółtko i łyżkę mleka, do smarowania pierogów. 4. Do szpinaku dodajemy łyżkę mąki, mieszamy i przesiewamy przez sitko, by usunąć dodatkowy nadmiar wody. 5. Ciasto na pierogi rozwałkowujemy na stolnicy, podsypując mąką. Wycinamy koła i nakładamy farsz tak, by nie wypłynął z pieroga w czasie lepienia. Zawijamy, układamy na papierze do pieczenia i smarujemy jajkiem z mlekiem. 6. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni, pieczemy 25 minut (można przykryć w połowie pieczenia, by się zbytnio nie zarumieniły).