Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie Edzi
FARSZ: Ziemniaki gotujemy (można w mundurkach, ale nie trzeba, jak kto woli). Gotowe odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia (najlepsze są ugotowanie dzień wcześniej). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem margaryny (do lekkiego zrumienienia). Kiedy ziemniaki są już zimne, przeciskamy je wraz z serem przez praskę. Dodajemy zrumienioną cebulkę, sól, pieprz , "magi" i całość mieszamy. CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło".Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 2-3 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia.