Editha

Editha

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Pierogi ruskie Edzi

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Cała rodzinka je uwielbia

Pierogi ruskie Edzi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi ruskie Edzi

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie Edzi
FARSZ: Ziemniaki gotujemy (można w mundurkach, ale nie trzeba, jak kto woli). Gotowe odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia (najlepsze są ugotowanie dzień wcześniej). Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, smażymy na patelni z dodatkiem margaryny (do lekkiego zrumienienia). Kiedy ziemniaki są już zimne, przeciskamy je wraz z serem przez praskę. Dodajemy zrumienioną cebulkę, sól, pieprz , "magi" i całość mieszamy. CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło".Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 2-3 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia.
Pierogi ruskie Edzi
Z takiej ilości farszu wychodzi ok 120 sztuk wycinanych szklanką
Pierogi ruskie Edzi
Wyrobione ciasto zostawiamy na ok 10 min aby odpoczęło
Pierogi ruskie Edzi
Z ciasta wycinamy szklanką krążki, które nadziejemy farszem
Pierogi ruskie Edzi
Gotowe czekają na swoją kolej w garnku. Będą pyszne