Wafelek2601

Wafelek2601

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Pierogi ruskie z boczkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pierogi ruskie z boczkiem podsmażonym są bardzo smaczne. Boczek dodaje im nieziemskiego smaku. Warto je zrobić na obiad.

Pierogi ruskie z boczkiem

Składniki:

Pierogi ruskie z boczkiem

Ciasto

Farsz

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Pierogi ruskie z boczkiem
Farsz:

Obrane ziemniaki gotujemy. Pokrojoną cebulkę rumienimy na masełku i chłodzimy. Ziemniaki dokładnie ubijamy. Ser mielimy. Składniki łączymy ze sobą i doprawiamy na ostro.

Ciasto:

Wszystkie składniki dajemy do miski i wyrabiamy na jednolitą masę. Wałkujemy i szklanką wykrawamy krążki. Na każdy krążek dajemy farsz. Składamy na pół i sklejamy brzegi. Gotowe pierogi wrzucamy do gotującej się wody. Jak pierożki wypłyną to gotujemy ok. 3 minut.

Boczek kroimy na małą kosteczkę i smażymy.

Ugotowane pierożki polewamy usmażonym boczkiem.