Sposób przygotowania:
Pierogi ruskie z mąką kukurydzianą
Na blat wysypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Robimy wgłębienie, dodajemy jajko, sól i mieszając nożykiem dolewamy wodę. Gdy ciasto będzie spójne zagniatamy ręką. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lepkie. Odkrawamy po kawałku, cienko wałkujemy i wykrawamy szklanką kółka. Na każde kółko nakładamy po łyżeczce farszu (ziemniaki gotujemy z solą, miękkie odcedzamy, dodajemy usmażoną cebulkę, ser oraz pieprz i dokładnie dusimy. Odstawiamy do wystygnięcia), składamy w pół i zlepiamy. Kładziemy na wyłożoną ściereczką deseczkę. W garnku zagotowujemy wodę z łyżką soli i kroplą oleju. Na wrzątek wrzucamy pierogi, mieszamy i gotujemy na małym ogniu aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy łyżką cedzakową i wykładamy na talerz. Niedużo, by się nie zlepiły. Polewamy roztopionym masełkiem. Po wystygnięciu przekładamy do naczynia.