SUPERPRZEPIS

Pierogi tyrolskie

  • 1
  • Pyza
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Pierogi tyrolskie Więcej zdjęć (5)

przepis na takie pierogi dostałam od koleżanki mieszkającej w Niemczech - oczywiście musiałam trochę pozmieniać go po swojemu :D

Składniki:

Pierogi tyrolskie

 

 

  • FARSZ - 250 g kiszonej kapusty
  • 100 g wędzonego podgardla
  • 50 g cebulki dymki ze szczypiorem
  • 150 g sera - może być ricotta albo mascarpone - ja użyłam twarożku tłustego z wiaderka
  • 1 czubata łyżeczka posiekanej ostrej papryczki
  • 3/4 łyżeczki kminku - dałam całe ziarenka bo bardzo lubię :-)
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 2 łyżki posiekanego szczypioru

 

Sposób przygotowania:

Pierogi tyrolskie
CIASTO - mąki zmieszać, dodać sól, jajko, olej i lekko rozmieszać widelcem. Zagniatając dodawać wodę, jak najcieplejszą, ale tak żeby się nie poparzyć - wyrabiać kilka chwil aż ciasto będzie sprężyste i nie będzie się lepiło. Przykryte miską albo zawinięte z folię odłożyć żeby odpoczęło. FARSZ - podgardle (albo boczek) pokroić w kosteczkę i zesmażyć żeby się wytopiło i zrumieniło - skwarki wyjąć a wytopiony tłuszcz odstawić. Skwarki przełożyć na drugą patelnię - dodać do nich posiekaną cebulkę dymkę, kminek i chili - smażyć żeby cebula się zeszkliła. Dołożyć przesiekaną kiszoną kapustę - jeśli jest bardzo twarda i kwaśna to można ją wcześniej obgotować, ale ja tego nie robiłam - dusiłam kilka minut dodając pieprz oraz wino. Gdy kapusta zmięknie zdjąć pokrywkę i smażyć mieszając żeby odparował cały płyn - zestawić do ostudzenia. Do ostudzonego farszu dodać serek - wymieszać , sprawdzić czy nie trzeba doprawić do smaku. PIEROGI - ciasto, po kawałku, cienko rozwałkowywać i wykrawać z niego krążki - parzystą ilość. Ja część nałożyć porcje farszu i przykryć następnymi . Po dociśnięciu brzegów i zlepieniu ich można je uformować dowolnie. Gotować partiami w lekko osolonym wrzątku - po 3 minuty od wypłynięcia. Odcedzić dokładnie i podsmażyć na tłuszczu wytopionym z podgardla albo boczku - mają się leciutko zrumienić. Podawać gorące posypując szczypiorkiem i startym serem - u mnie był to oscypek, ale możecie użyć jakiegoś twardego sera typu parmezan.
Pierogi tyrolskie
razem ze skwarkami przesmażyć dymkę, chili i kminek
Pierogi tyrolskie
dodać posiekaną kapustę i dusić kilka minut żeby zmiękła
Pierogi tyrolskie
do przestudzonej masy dodać serek i wymieszać dokładnie
Pierogi tyrolskie
z ciasta wyciąć parzystą ilość kółek bo na każdy pierożek potrzebną są dwa