Sposób przygotowania:
Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem
Kiełbasę kroimy w kostki i smażymy. Ściągamy kiełbasę i na tym samym tłuszczu dusimy pokrojoną kapustę kiszoną z liściem i zielem. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Szynkę wieprzową kroimy i dusimy z liściem i zielem. Gdy mięso będzie miękkie przyprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną, dodajemy łyżeczkę przecieru. Miękkie kapusty mieszamy ze sobą, dodajemy kiełbasę i mięso wieprzowe. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i przecierem pomidorowym. Pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc kupkę, robimy palcem dziurkę i wlewamy gorącą wodę stale mieszając mąkę palcem. Wbijamy jajko i dodajemy sól - zagniatamy, W między czasie dodając wodę lub mąkę w zależności od ciasta. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, które nadziewamy przestudzonym bigosem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w kosteczki i smażymy. Ugotowane pierogi okraszamy boczkiem i startym na małe wiórka parmezanem.