ami91

ami91

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 273]

Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

W dzień Bożego Narodzenia najlepsze na stół są pierogi. Te są oryginalne bo z bigosem i okraszone serem- parmezanem i wędzonym boczkiem.

Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem
Kiełbasę kroimy w kostki i smażymy. Ściągamy kiełbasę i na tym samym tłuszczu dusimy pokrojoną kapustę kiszoną z liściem i zielem. Białą kapustę szatkujemy i gotujemy do miękkości. Szynkę wieprzową kroimy i dusimy z liściem i zielem. Gdy mięso będzie miękkie przyprawiamy solą pieprzem i papryką czerwoną, dodajemy łyżeczkę przecieru. Miękkie kapusty mieszamy ze sobą, dodajemy kiełbasę i mięso wieprzowe. Mieszamy i doprawiamy jeszcze do smaku pieprzem i przecierem pomidorowym. Pierogi Mąkę wysypujemy na stolnicę robiąc kupkę, robimy palcem dziurkę i wlewamy gorącą wodę stale mieszając mąkę palcem. Wbijamy jajko i dodajemy sól - zagniatamy, W między czasie dodając wodę lub mąkę w zależności od ciasta. Rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki, które nadziewamy przestudzonym bigosem. Pierogi gotujemy w lekko osolonej wodzie. Boczek kroimy w kosteczki i smażymy. Ugotowane pierogi okraszamy boczkiem i startym na małe wiórka parmezanem. 
Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem
Mięso kroimy w kostki i dusimy do miekkości
Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem
Kiełbasę podwawelska smażmy na patelni bez tłuszczu
Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem
Kapusty dusimy do miękkości i mieszamy ze sobą
Pierogi z bigosem okraszone boczkiem i parmezanem
Tak oto powstał farsz do moich pierogów z boczkiem