Sposób przygotowania:
pierogi z farszem soczewicowym
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie, następnie odcedzić. Cebulę i imbir obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę wraz z imbirem. Zemleć razem z osączoną z zalewy soczewicą, ziemniakami i obranym ze skorupki jajkiem na twardo, wbić surowe jajko, doprawić solą i pieprzem i wymieszać. Wszystkie składniki ciasta zagnieść, po czym rozwałkować i za pomocą szklanki wycinać krążki. Za pomocą łyżki na każdy nakładać porcję farszu i zlepiać formując pierogi. Pierogi wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do momentu wypłynięcia na wierzch. Osączone zrumieniamy na rozgrzanym maśle.
Bernadetta
szalonamonia
Bernadetta
Zamieszczasz przepisy dla osób, które nie potrafią gotować- innym taka "twórczość" nie jest potrzebna, więc wyrażaj się konkretnie. Imbir jest sprzedawany na gałęzie ? Myślałam, że można go dostać w kłączach- jedne są mniejsze, inne większe. Skoro założyłaś, że nie umiem gotować, wytłumacz mi proszę, jaki duży ma być ten kawałek ?
Bernadetta
szalonamonia
edytaha
To nie chodzi o to czy go masz, ale czy gotowałaś takie pierogi, bo mam wrażenie, że nie i nie wiesz co odpowiedzieć. A poza tym pytania były grzeczne, należałoby grzecznie odpowiedzieć. No chyba, że wyznajesz zasadę "najlepszą obroną jest atak"?
Bernadetta
Zanim dodam drożdży, chciałabym wiedzieć co dzięki temu uzyskam?
iziona
Jeśli pozwolisz ja Tobie odpowiem, też dodaję drożdże do ciasta z którego robię pierogi na słodko takie z serem czy z owocami, drożdży dodaję dosłownie okruszek i to wystarczy, a ciasto jest wtedy bardziej delikatne i mięciutkie. Polecam taki sposób tylko bez przesady bo jak dodasz za dużo drożdży to zrobią się pączki gotowane:)
edytaha
2 dag drożdży na 30 dag mąki, to nie taki znowu okruszek. Dzięki za wyjaśnienie, przy okazji postaram się wypróbować tą metodę, ale chciałabym wiedzieć jakie proporcje będą korzystne?
iziona
Masz rację tutaj proporcje są przesadzone bo na 1/2 kg mąki wystarczy dosłownie szczypta lub inaczej sam rożek z kostki drożdży.
Bernadetta
Słyszałam o dodowaniu drożdży (choć przyznaję, że sama nigdy z nimi pierogów nie robiłam) ale właśnie w minimalnej ilości, dlatego chciałam, aby "autorka" mnie oświeciła, jaki efekt uzyskam przygotowując pierogi wg "jej" przepisu.
bernika
Bernadetto (moja imienniczko zresztą) będzie taki że wywalisz potrawę kosza.