Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Pierogi z francuskiego i szparagów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Odrobina zabawy a możemy mieć smaczną przekąskę nie tylko dla domowników, ale i dla gości. Chyba nikt nie odmówi takim apetycznym, chrupiącym kąskom.

Pierogi z francuskiego i szparagów Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z francuskiego i szparagów

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z francuskiego i szparagów
Szparagi kroimy w 0,5 cm krążki. Dodajemy smażoną cebulkę, przegnieciony ząbek czosnku oraz tarty ser. Doprawiamy czarnym pieprzem. Rozwijamy ciasto, szklanką wykrawamy krążki. Każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i nakładamy porcję nadzienia, zlepiamy brzegi. Gotowe pierogi układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu resztą jajka i posypujemy sezamem. Pieczemy w 200 stopniach aż się ładnie zarumienią. Powinno to trwać około 25 - 30 minut.
Pierogi z francuskiego i szparagów
Do pokrojonych szparagów, dodajemy cebulkę a następnie dokładnie mieszamy.
Pierogi z francuskiego i szparagów
Z ciasta za pomocą szklanki wycinamy krążki.
Pierogi z francuskiego i szparagów
Na każdym posmarowanym jajkiem krążku układamy porcję nadzienia.
Pierogi z francuskiego i szparagów
Układamy na blaszce smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem.