iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Pierogi z kapustą

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Jedne z moich ulubionych pierogów, robię je dosyć często choć te Świąteczne są najlepsze.

Pierogi z kapustą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z kapustą

 

  • Ciasto:
  • około 40 dag mąki
  • 1 jajko
  • 1 szczypta soli
  • około 3/4 szklanki wody
  • Farsz:
  • 1/2 kg kiszonej kapusty
  • grzyby suszone według uznania ja miałam około 1 szklanki
  • 1 cebula
  • 3 łyżki masła
  • tymianek
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą
Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać sól i jajko oraz wodę w takiej ilości, aby powstało gładkie i elastyczne ciasto. Farsz: Grzyby namoczyć i ugotować do miękkości, osobno ugotować kapustę, Odcedzone grzyby i kapustę dodatkowo odcisnąć z nadmiaru płynu i drobno posiekać lub skręcić przez maszynkę na grubych oczkach sitka, do posiekanych grzybów i kapusty dodać cebule pokrojoną w kostkę i podsmażoną na maśle, doprawić do smaku solą, pieprzem i niewielką ilością tymianku, dokładnie wymieszać. Ciasto cienko rozwałkować i szklanką wyciąć krążki na każdym umieścić porcję farszu i dokładnie zlepić. Gotowe pierogi gotować w dużej ilości osolonego wrzątku, podawać polane tłuszczem.
Pierogi z kapustą
Takie pierogi doskonale nadają się na Wigilijny stół