Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Suszone grzyby namoczyć w wodzie i czekać około godziny. Odcisnąć sok z kapusty, pokroić ją i wrzucić do garnka. Dodać liść laurowy i ziela angielskie i wstawić na mały gaz. Cebule obrać, pokroić i podsmażyć na oleju, aż zrobi się złota. Dodać do kapusty. Zalać ją wodą z grzybów. Grzyby pokroić i wrzucić do kapusty. Przyprawić pieprzem. Gotować jakieś 1,5 godziny. Gdy farsz będzie gotowy, połączyć wszystkie składniki i zagnieść ciasto. Rozwałkować w miarę cienko i wykrawać kółka za pomocą szklanki. Na kółko kłaść około jednej łyżki farszu i lepić pieroga. Gotowe pierogi wrzucać na wrzątek na około 4 lub 5 minut. Na smalcu, oleju lub słoninie podsmażyć cebulę na złoto, wrzucić pierogi na patelnię i lekko wymieszać.