Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Grzyby umyć, namoczyć na noc, w tej samej wodzie ugotować. Wyjąć pokroić drobno. Kapustę obgotować około 10 minut, odcedzić, pokroić. Cebule pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na kilku łyżkach oleju, dodać grzyby, chwilę razem przesmażyć, dodać kapustę i wymieszać. Doprawić pieprzem do smaku, wystudzić. Do miski wsypujemy mąkę, wlewamy gorącą wodę z olejem, dodajemy sól i mieszamy, wbijamy jajko, zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4, każdą rozwałkowujemy na cienki placek, wykrawamy szklanką kółka, nakładamy farsz, zlepiamy. Wrzucamy na osolony wrzątek z niewielką ilością oleju. Gotujemy 2 minuty od wypłynięcia, odcedzamy.Pierożki najlepiej smakują polane cebulką zeszkloną na oleju lub z barszczem