Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Farsz: Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy lub

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:



Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę przelewamy wodą, po czym wyciskamy ją i gotujemy pod przykryciem w wywarze z grzybów.



Do kapusty dodajemy przygotowane masło. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Posiekane lub zmielone grzyby wrzucamy do gotującej się kapusty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż płyn z garnka całkowicie nie wyparuje.



Ciasto:



Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, do którego wlewamy łyżkę stopionego masła, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na trzy porcje i rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm. Z ciasta wycinamy okrągłą foremką małe placuszki. Na środek placuszka kładziemy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Zawijamy wianuszki lub robimy dookoła wzorek przy pomocy widelca.Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3-5 minut.