Sposób przygotowania:
Pierogi z kapustą i grzybami
Farsz:
Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę przelewamy wodą, po czym wyciskamy ją i gotujemy pod przykryciem w wywarze z grzybów.
Do kapusty dodajemy przygotowane masło. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Posiekane lub zmielone grzyby wrzucamy do gotującej się kapusty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż płyn z garnka całkowicie nie wyparuje.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, do którego wlewamy łyżkę stopionego masła, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na trzy porcje i rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm. Z ciasta wycinamy okrągłą foremką małe placuszki. Na środek placuszka kładziemy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Zawijamy wianuszki lub robimy dookoła wzorek przy pomocy widelca.Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3-5 minut.
Grzyby moczymy przez noc w wodzie, następnie gotujemy do miękkości. Ugotowane grzyby bardzo drobno siekamy lub przepuszczamy przez maszynkę. Kapustę przelewamy wodą, po czym wyciskamy ją i gotujemy pod przykryciem w wywarze z grzybów.
Do kapusty dodajemy przygotowane masło. Cebule kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na oleju i dodajemy do kapusty. Posiekane lub zmielone grzyby wrzucamy do gotującej się kapusty, dokładnie mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy do momentu, aż płyn z garnka całkowicie nie wyparuje.
Ciasto:
Mąkę przesiewamy na stolnicę, robimy dołek, do którego wlewamy łyżkę stopionego masła, wbijamy jajko i wlewamy szklankę ciepłej wody. Wyrabiamy ciasto. Ciasto dzielmy na trzy porcje i rozwałkowujemy je na grubość około 2 mm. Z ciasta wycinamy okrągłą foremką małe placuszki. Na środek placuszka kładziemy farsz i dokładnie zlepiamy brzegi. Zawijamy wianuszki lub robimy dookoła wzorek przy pomocy widelca.Wrzucamy pierogi do wrzącej, osolonej wody. Kiedy wypłyną na wierzch gotujemy je jeszcze 3-5 minut.