Duusiak

Duusiak

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Pierogi z kapustą i grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Najlepiej smakują odsmażane.

Pierogi z kapustą i grzybami

Składniki:

Pierogi z kapustą i grzybami

 

  • Ciasto:

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1 jajko
  • 1/2 szklanki CIEPŁEJ wody
  • 1 łyżka oleju
  • szczypta soli

 

  • Farsz:

 

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z kapustą i grzybami
Z podanych składników  wyrabiać elastyczne i gładkie ciasto. Wyrobione ciasto włożyć do woreczka foliowego i odstawić na 20 min.

Grzyby suszone namoczyć w wodzie, zostawić  na noc. Na drugi dzień ugotować w wodzie w której się moczyły do miękkości. 

Kiszoną kapustę opłukać,odcisnąć następnie pokroić. Przełożyć do garnka i zalać wodą, dodać liść laurowy i ziele angielskie.Gotować do miękkości. Przyprawić. 

Cebulę pokroić w kostkę,zeszklić na odrobinie oleju i dodać do kapusty. Grzybki pokroić w drobną kostkę i dodać do kapusty. Wymieszać. 

Ciasto rozwałkować i wyciąć kółka. Na każde koło nakładać farsz i zlepiać. 

Pierogi trzeba gotować w osolonej wodzie , 5 minut od wypłynięcia.