Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczaną
Ugotowane ziemniaki rozgniatamy.Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na margarynie.Kaszę gotujemy do miękkości.Po ostudzeniu kaszę wsypujemy do miski, dodajemy ziemniaki, ser, 3/4 podsmażonej cebuli.Dokładnie mieszamy, solimy, pieprzymy do smaku, dodajemy surowe jajko i dokładnie mieszamy (można ręką).Ugniatamy farsz łyżką, żeby powstała zwarta masa.
Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, ok. 3/4 szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić. Wrzucamy na wrzątek.Gotujemy ok 3 min po wypłynięciu.
Polewamy pozostała cebulką.
Ciasto: mąkę przesiać, zagnieść z jajkiem, ok. 3/4 szklanki wody i szczyptą soli. Ciasto rozwałkować, wykroić krążki. Ułożyć po łyżeczce farszu, zlepić. Wrzucamy na wrzątek.Gotujemy ok 3 min po wypłynięciu.
Polewamy pozostała cebulką.
elzbieta8960