Sposób przygotowania:
Pierogi z kaszą gryczana i boczkiem
CIASTO: Z mąki, jajka, soli i wody wyrabiamy ciasto. Ciasto jest dobre, kiedy po naciśnięciu je palcem " wraca na miejsce". Wyrobione ciasto pozostawiamy pod lnianą ściereczką na ok 10 min aby "odpoczęło". Ciasto dzielimy na 4 części. Bierzemy po jednej części ciasta i wałkujemy na grubość ok 2-3 milimetrów(chyba, że ktoś woli grubiej:))), wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy farsz, zlepiamy brzegi. Gotujemy w osolonej wodzie ok 3 min od wypłynięcia. FARSZ: Kaszę ugotować w 2 szkl mąki z dodatkiem 1 łyżki masła, przestudzić. Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praskę, dodać do kaszy. Boczek i cebulę pokroić w kostkę i zrumienić. Dodać do kaszy. Przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać nadziewać pierogi. Pierogi podawać z cebulką. Smacznego
Dami