Danusia19671

Danusia19671

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1312]

Pierogi z leśnymi grzybami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

W moim domu wszyscy uwielbiamy pierogi, ale najlepiej nam smakują z grzybami i owocami. Do takich pierogów nie dodaję kapusty, bo smaczniejsze są z samymi grzybami

Pierogi z leśnymi grzybami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z leśnymi grzybami

 

  • CIASTO
  • 1 szt jajko
  • 1/2 kg mąka
  • 2 łyżki olej
  • 1 szkl woda ciepła
  • sól
  • Nadzienie:
  • grzyby leśne - 500 g
  • cebula - 2 szt
  • sól i pieprz
  • tłuszcz

Sposób przygotowania:

Pierogi z leśnymi grzybami
Nadzienie: Grzyby obrać, opłukać, osączyć na cedzaku, drobno posiekać. Cebulę obrać, pokroić w kostkę, usmażyć na tłuszczu, odłożyć trochę cebulki z tłuszczem do polania pierogów. Posiekane grzyby dodać do cebuli, smażyć na wolnym ogniu przez kilka minut, doprawić grzyby do smaku solą i pieprzem, ostudzić. CIASTO Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej, i wlewać cienkim strumieniem wodę, zagniatając ciasto. Ciasto musi być elastyczne. Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia pierogów na wierzch, gotować jeszcze przez 4 minuty. Wybierać pierogi łyżką cedzakową. Podawać polane tłuszczem z cebulką. Smacznego !
Pierogi z leśnymi grzybami
Z podanych składników zagnieciono ciasto rozwałkowano je na placek i wykrojono krążki
Pierogi z leśnymi grzybami
Grzyby usmażono z cebulką do miękkości grzybów
Pierogi z leśnymi grzybami
Na każdy krążek ciasta nałożono odrobinę nadzienia
Pierogi z leśnymi grzybami
Pierogi zostały dobrze zlepione aby się nie rozpadły podczas gotowania