msewka

msewka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 607]

Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pierogi powstały w wyniku nagromadzenia różnych składników w lodówce.Były pyszne.

Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem. Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.

 

 

  • farsz/
  • 1 ugotowane w rosole udko kurczaka
  • 25 dag sera białego (u mnie tłusty,wiejski,swojski)
  • 10 dag sera typu feta
  • 4 garści dokładnie opłukanego i osuszonego szpinaku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól,pieprz do smaku
  • 1 łyżka masła

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.
Rozmieszałam żółtka ze śmietaną.Do miski wsypałam przesianą mąkę z solą.W środku wlałam jaja ze śmietaną,oprószyłam mąką.Dolewając po troszku gorącą wodę zarabiałam ręką ciasto.Szybko ale energicznie.Ciasto jest zwarte i sprężyste.Przykryłam je lnianą ściereczką na pół godziny. Na farsz- mięso rozdrobniłam na mniejsze kawałki i zmiksowałam w rozdrabniaczu wraz z serem i fetą. Szpinak posiekałam,podsmażyłam na łyżce masła wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem.Odparowałam płyn,który się wytworzył podczas smażenia.Ostudziłam i wymieszałam z rozdrobnionymi wcześniej składnikami.Doprawiłam pieprzem i solą. Gdy ciasto odpoczęło,podzieliłam je na 4 części i każdą kolejno wałkowałam na stolnicy podsypanej mąką na cienkie placki.Wykrawałam foremką do pierogów krążki (można szklanką).Na środku każdego nakładałam po czubatej łyżeczce farszu i dokładnie sklejałam brzegi. W garnku zagotowałam wodę,osoliłam 1 łyżką soli. Na wrzątek partiami wrzucałam pierogi tak,aby woda nie przestawała wrzeć.Lekko mieszałam drewnianą łyżką,by nie uszkodzić pierogów.Gdy wypłynęły na powierzchnię gotowałam jeszcze 6 minut.Wyjmowałam łyżką cedzakową i osączałam na durszlaku.Wrzucałam kolejną partię.Otrzymałam 39 sztuk. Na patelni rozpuściłam masło,wsypałam bułkę tartą i smażyłam na małym ogniu przez 1-2minutki.Polałam pierogi i podawałam. Nadmiar pierogów można zamrozić.Później wystarczy zamrożone wrzucić na wrzątek i gotować.
Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.
Zagnieść szybko ciasto na pierogi i odstawić by odpoczęło.
Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.
Na wycięte z ciasta krążki nakładać farsz.
Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.
Dokładnie sklejać brzegi pierogów,aby farsz nie wypłynął podczas gotowania.
Pierogi z serem,mięsem i szpinakiem.
Pierogi gotować ok.6 minut od momentu wypłynięcia na powierzchnię.