anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Zaskakująco smaczne pierogi, smakują nawet osobom nie bardzo przekonanym do kaszy gryczanej.

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

Składniki:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną

 

 

Sposób przygotowania:

Pierogi z twarogiem i kaszą gryczaną
CIASTO: na stolnicę przesiewam mąkę, robię w niej dołek, do którego wbijam jajko. Dodaję sól, wlewam stopione masło i wyrabiam ciasto, dolewając gorącą wodę. Z miękkiego i elastycznego ciasta formuję kulę i zostawiam na stolnicy kilka minut, przykryte lnianą ściereczką, żeby odpoczęło. FARSZ: twaróg rozgniatam widelcem, dodaję ugotowaną kaszę gryczaną i dokładnie mieszam. Boczek kroję w bardzo drobną kostkę i wysmażam na patelni. Cebulę pokrojoną w drobną kosteczkę, podsmażam na 1 łyżce masła. Ostudzoną dodaję do farszu wraz z wysmażonym boczkiem. Dodaję przyprawy do smaku i jeszcze raz dokładnie mieszam. Na posypanej mąką stolnicy cienko rozwałkowuję ciasto. Wycinam kółka szklanką i nakładam wcześniej przygotowany farsz, dokładnie zlepiając brzegi. Wrzucam pierogi na osolony wrzątek i gotuję 3 minuty od momentu ich wypłynięcia. Podaję z duszoną na maśle cebulką.