Sposób przygotowania:
Pierogi ze szpinakiem
Umyty szpinak odsączyć, później listki i ogonki porwać lub pokroić na mniejsze kawałki. Przesypać szpinak do większego naczynia, w którym na tłuszczu został zezłocony czosnek. Dusić kilka minut. Uduszony szpinak wystudzić, a następnie połączyć z fetą lub startym żółtym serem ( może to być więcej niż jeden rodzaj sera, a nawet mozzarella). Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Czas poświęcony na studzenie szpinaku najlepiej poświęcić na przygotowanie ciasta. Mąkę wymieszać z jajkami, olejem oraz taką ilością wody by dało się zagnieść elastyczne ciasto. Z rozwałkowanego ciasta wykrawać krążki ulubionej wielkości ( ja wolę duże pierogi). Gotować do wypłynięcia w osolonej wodzie. Okrasić masłem lub oliwą i jeśli kto lubi posypać parmezanem. Do tych pierogów świetnie pasuje też omasta w postaci łyżki ragu' bolońskiego (do znalezienia w poprzednich przepisach).